Tiedote 11.1.2017

moana-composite

MAORIMUSIIKKI SIIVITTÄÄ INARIN KAAMOSKUVAJUHLAA

Skábmagovat-elokuvafestivaalin maoriteema saa vahvaa tukea Moana Maniapoton seurueen konsertista ja klubi-illasta Inarissa 27.–28. tammikuuta 2017.

”Moana-DUB” on varta vasten Skábmagovat-festivaalille luotu 70 minuutin vastustamaton show, joka yhdistää kolmen lahjakkaan artistin musiikkia, elokuvaa ja tarinankerrontaa.

Kansainvälisesti tunnetut muusikot Moana Maniapoto ja elektronisen musiikin monitaitaja Paddy Free yhdistävät voimansa Sajoksen konsertissa, jonka taustalle heijastuvat palkitun ohjaajan Toby Millsin massiiviset kuvakompositiot. Koskettavaa, mutta myös kärkevää retoriikkaa on luvassa.

Festivaalijatkoilla hotelli Kultahovissa puolestaan on tarjolla puolentoista tunnin tanssisetti ”Dub-CLUB”, jossa Paddy Free nostaa kamanat kattoon elektronisilla rytmeillä, joissa fuusioidaan mm. Moana Maniapoton musiikkia!

 

MOANA MANIAPOTO on maorilaulaja-lauluntekijä, jonka Uuden Seelannin musiikkiteollisuus nosti viime syksynä virallisesti maan tähtikaartiin, NZ Music Hall of Fameen. Vuonna 2004 hän voitti pääpalkinnon Kansainvälisessä laulunkirjoituskilpailussa, johon osallistui 11 000 säveltäjää.

Maniapoto on kiertänyt bändeineen ympäri maailmaa, mm. Riddu Riđđu -festivaalilla Norjassa. Työn alla oleva kuudes albumi ONO on yhteistyöhanke kuuden muun alkuperäiskansojen artistin kanssa, joista yksi on mahdollisesti saamelainen.

www.moananz.com/

 

PADDY FREE on luonut kansainvälisen maineensa elektronisen musiikin moniosaajana ja säveltäjänä, joka on ollut mukana bändien ja tanssiryhmien tuotannoissa mm. Englannissa, Australiassa ja Uudessa Seelannissa. Hän soittaa myös multimediaduossa Pitch Black.

Free on tuottanut Moana & the Triben levyn Rima ja kiertänyt laajasti bändin kanssa. Hän on juuri julkaissut oman In Dub -albuminsa, jossa omien sävellysten lisäksi fuusioidaan raikkaasti useiden maoriartistien musiikkia.

www.nzdc.org.nz/node/paddy-free/

 

TOBY MILLS on palkittu elokuvantekijä, tuottaja ja näyttelijä, joka tallentaa maorien tarinoita – myös todisteeksi maorien historiallisiin vaatimuksiin maan hallitukselta.

Inarissakin esitettävä dokumentti Guarding the Family Silver käsittelee immateriaalioikeuksia ja perinteisten maorisymbolien, kuvien ja sanojen epäasiallista käyttöä globaaleilla markkinoilla – tuttu aihe meilläkin. Māori Retrospective -lyhytfilmisarjassa nähdään myös Millsin soturiaiheinen fiktio Te Po Uriuri / The Enveloping Night, joka pohjautuu Shakespearen sonettiin 147.

www.nzonscreen.com/person/toby-mills

 

Lisätietoja:

Jorma Lehtola, taiteellinen johtaja, p. +358 50 4144 349

Anne Kirste Aikio, festivaalijohtaja, p. +358 40 7681 689

Sunna Nousuniemi, tuottaja, p. +358 40 9666 318

www.skabmagovat.fi

Print Friendly