Tiedote 28.1.2017

 

KATJA GAURILOFFILLE SKÁBMAGOVAT-PALKINTO

Dokumentaristi Katja Gauriloff saa tämän vuoden Skábmagovat-palkinnon. Palkinnolla Saamelaistaiteen tukiyhdistys haluaa nostaa esiin Gauriloffin työn ja taidot dokumenttielokuvien tekijänä.

Katja Gauriloffin dokumenttielokuvat Huuto tuuleen, Säilöttyjä unelmia ja Mannu mieʹcc Kaiʹssi (Kuun metsän Kaisa) on voittanut palkintoja sekä Suomessa että eri puolilla maailmaa. Elokuvat ovat myös houkutelleet paljon katsojia niin festivaaleille kuin elokuvateattereihinkin. Viimeisimpänä saavutuksena Gauriloffin Kuun metsän Kaisa on valittu Jussi-ehdokkaaksi kahdessa kategoriassa: äänisuunnittelussa ja dokumenttielokuva-kategoriassa. Saamelaiselokuva on Suomen Jussi-ehdokkaana nyt ensimmäistä kertaa. Jussi on elokuvantekijöiden arvostama palkinto, joka jaettiin ensi kertaa vuonna 1944.

Katja Gauriloffin työ ja elokuvat osoittavat, että hänelle elokuvanteko on sydämen asia. Gauriloff on elokuvaohjaaja mutta lisäksi osaomistaja elokuvatuotantoyhtiö Oktoberissa, joka on myös tuottanut ja levittää Gauriloffin elokuvia. Saamenmaassa ei ole montaa elokuvantekijää, joka toimisi myös oman yhtiönsä kautta elokuviensa tuottajana.

Kolttasaamelaisten kieli- ja kulttuuriyhdistys Saa´mi Nue´tt ja kolttasaamelaisten kyläkokous valitsivat Katja Gauriloffin syksyllä 2016 vuoden koltaksi. Elokuva Kuun metsän Kaisa on antanut voimaa kolttasaamelaiselle yhteisölle ja yhdistänyt koko kansaa. Kolttasaamelaiset ovat ylpeinä seuranneet, miten Katja Gauriloff on nostanut elokuvallaan esiin Kaisa Taisia Gauriloffin ja Robert Crottetin erikoisen ystävyyden ja sen merkityksen kolttasaamelaisille.

Skábmagovat-palkinto on aiemmin myönnetty Johs. Kalvemolle, Nils Gaupille, Sverre Porsangerille, Liisa Holmbergille, Oula Näkkäläjärvelle ja Inger-Mari Aikiolle. Tämän vuoden Skábmagovat-palkinto annetaan Katja Gauriloffille lauantaina 28.1.2017 klo 16.00 Sajoksessa Kuun metsän Kaisa -elokuvan näytöksen yhteydessä.

 

Skábmagovat-festivaali kuuluu Suomi 100 -tapahtumiin.

 

Lisätietoja:

Jorma Lehtola, taiteellinen johtaja, puh. 050 4144 349

Anne Kirste Aikio, festivaalijohtaja, puh. 040 7681 689

Sunna Nousuniemi, tuottaja, puh. 040 9666 318

Print Friendly, PDF & Email