Tiedote 30.1.2017

 

TANSSI JA TARINAT KIINNOSTIVAT SKÁBMAGOVAT-YLEISÖÄ 

19. kertaa järjestetty alkuperäiskansojen elokuvafestivaali Skábmagovat – Kaamoksen kuvia pidettiin 26.1.-29.1.2017 Inarissa. Festivaalin pääteemana oli Aotearoan (Uuden Seelannin) maorielokuva. Hienoina esimerkkeinä maorien elokuvatuotannosta olivat Taika Waititin komediat Boy, Hunt for the Wilderpeople ja What We Do in the Shadows. Skábmagovat-yleisö kiitteli elokuvista, joissa rankkoja aiheita on osattu käsitellä lämmöllä ja huumorilla. Myös elokuvien näyttelijäsuorituksia kehuttiin. kulttuurikeskus

Paikallisia katsojia kiinnostivat erityisesti Sukupolvien muistot -näytökset, joissa esitettiin Katja Gauriloffin palkittu dokumenttielokuva Kuun metsän Kaisa. Jussi-palkintoehdokkaaksi nimetty elokuva keräsi molempina esityspäivänä runsaasti katsojia Sajokseen ja Siidaan. Elokuvaohjaaja Katja Gauriloffille myönnettiin myös Skábmagovat-palkinto.

Tänä vuonna Skábmagovat-festivaaleilla ihastutti oheistapahtumien runsas kirjo. Torstaina, festivaalin aloituspäivänä, saimme nauttia historiallisesta lastenmusiikkikonsertista, jossa raikui inarin- ja koltansaamenkieli rintarinnan. Tuolloin julkistettiin ensimmäiset lastenlevyt inarin- ja koltansaamenkielillä. Kirjailija, elokuvantekijä ja sanoittaja Inger-Mari Aikion tuottamat Ima da Tiina päärna ja Ima já Heli párnááh –levyillä on mukana parikymmentä inarin- ja koltansaamenkielistä lasta ja nuorta. Levyllä olevat laulut käsittelevät lasten kivoja juttuja, mutta mukana on myös vakavampiakin aiheita kuten vanhempien avioero tai juominen. Perjantaina lumiteatteri täyttyi katsojista, kun Jotteeh – tanssia lumella sai kantaesityksensä Inarissa. Teoksellaan tanssija ja koreografi Auri Ahola halusi tehdä kunniaa inarinsaamelaiselle vuotuismuutolle. Lauantai-iltana Skábmagovat-yleisöä ihastutti syyskuussa Uuden Seelannin Hall of Fameen valittu Moana Maniopoto ja elektronisen musiikin monitaitaja Paddy Free konsertillaan.

Yleisöä enemmän kuin viime vuonna

Festivaaleilla oli tänä vuonna kävijöitä yhteensä 3980, joista iltakonsertit vetivät kaikkiaan 585 kävijää. Skábmagovat Nuorten- ja lastenpäiville osallistui noin 360 lasta ja nuorta. Tämän vuoden kävijämäärät ylittivät vuoden 2016 kävijämäärän 880 kävijällä. Vuoden 2017 kävijämäärä ei jäänyt kauas kävijämäärien suhteen ennätysvuodesta, joka oli 15-vuotisjuhlavuonna 4200 kävijää. Sajoksen lisäksi esityksiä oli Siidan auditoriossa ja festivaalien tavaramerkin, lumesta rakennetun Revontuliteatterin tiloissa. Esitettäviä elokuvia oli hieman yli sata.

Skábmagovat-festivaalin järjestää Saamelaistaiteen Tuki ry yhteistyössä Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidan, kulttuurikeskus Sajoksen, Elokuvakeskus Skábman, Saamelaismusiikkikeskuksen, Saamelaisalueen koulutuskeskuksen,Kansainvälisen saamelaiselokuvainstituutin ja Yle Sápmin kanssa. Skábmagovat-festivaali on osana Suomi 100 -tapahtumaa. Festivaalin suojelijana toimii rouva Jenni Haukio.

 

Lisätietoja:

Anne Kirste Aikio, festivaalijohtaja, puh. 040 768 1689.

Sunna Nousuniemi, tuottaja, puh. 040 966 6318.

www.skabmagovat.fi

Print Friendly, PDF & Email