Lehdistötiedote 30.10.2017

 

SKÁBMAGOVAT-JUHLAVUODEN TEEMANA POHJOIS-AMERIKKA

Yhdysvaltain ja Kanadan alkuperäiskansojen elokuva nousee valokeilaan, kun Inarin Skábmagovatfestivaali järjestetään 20. kerran tammikuussa 2018. Myös alkuperäiskansojen taistelu ja aktivismi saavat oman sijansa juhlavuoden ohjelmistossa.

– Pohjois-Amerikan ensimmäinen alkuperäiskansojen ohjaama ja tuottama elokuva, Chris Eyren Smoke Signals, täyttää 20 vuotta. Yhteisen juhlavuoden hengessä on hyvä hetki katsoa ja kuulostella, mitä kentällä on sen jälkeen tapahtunut, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Lehtola.

Standing Rockista Tenolle

Yhtenä alateemana vuoden 2018 Skábmagovilla on taistelu. Elokuvia on luvassa niin Standing Rockin vastarinnasta Yhdysvalloissa, Kanadan inuiittien alueilta kuin Utsjoen Tenoltakin. – Alkuperäiskansat ovat selvästi korottamassa ääntään. Standing Rockissa taistellaan öljyputkea vastaan, kun taas esimerkiksi inuk-ohjaaja Alethea Arnaquq-Barilin Angry Inuk on länsimaisten järjestöjen vinoutunutta eläintensuojelua raikkaasti läksyttävä dokumentti, Lehtola toteaa.

Menestysten vuosi

Oman leimansa juhlavuodelle antaa saamelaiselokuvan viimeaikainen menestys. Katja Gauriloffin Kuun metsän Kaisa voitti Jussi-palkinnon ja parhaillaan Amanda Kernellin elokuva Saamelaisveri on ehdolla sekä Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon että Euroopan parlamentin Luxpalkinnon saajaksi.

Muutenkin alkuperäiskansojen elokuvalla menee hyvin. Inuk-ohjaaja Zacharias Kunukin eeppinen Atanarjuat – The Fast Runner (2001) valittiin juuri Kanadan kaikkien aikojen parhaaksi elokuvaksi, ja maoriohjaaja Taika Waititi on siirtynyt Hollywood-tuotantojen pariin.

Järjestyksessään 20. Skábmagovat järjestetään 25.–29. tammikuuta 2018.

Elokuvantekijöillä on aikaa ehdottaa elokuviaan Skábmagoville 10. marraskuuta 2017 saakka.
Hakemuslomake on sivulla www.skabmagovat.fi.

Festivaalin taiteellisena johtajana toimii edelleen Jorma Lehtola. Käytännön asioita hoitavat toiminnanjohtaja Sunna Nousuniemi ja tuottaja Aleksi Ahlakorpi.

Skábmagovat-festivaalin järjestää Saamelaistaiteen Tukiyhdistys ry. yhdessä Saamelaismuseo Siidan, kulttuurikeskus Sajoksen, Elokuvakeskus Skábman, Saamelaisalueen koulutuskeskuksen, YLE Sápmin ja International Sámi Film Instituten kanssa.

Lisätiedot:
Taiteellinen johtaja Jorma Lehtola jorma.lehtola@skabmagovat.fi, p. 0504144349.
Toiminnanjohtaja Sunna Nousuniemi sunna.nousuniemi@skabmagovat.fi, p. 0409666318.
Tuottaja Aleksi Ahlakorpi aleksi.ahlakorpi@skabmagovat.fi, p. 0401737150.

Print Friendly