Sarjan neljä ensimmäistä elokuvaa syntyivät Maoriland-festivaalin Native Slam III -haasteessa, jossa 12 elokuvantekijää saivat 72 tuntia aikaa ja 480 euron edestä rahaa valmistaa neljä lyhytfilmiä.

Ara Marumaru / The Shadow

Aotearoa/Uusi-Seelanti, 2018, 8’
Ohjaus: Kawennáhere Devery Jacobs (mohawk), Ken Are Bongo (saamelainen), Richard Curtis (ngāti rongomai, ngāti pīkiao)
Kieli: ei dialogia.

Nuori äiti, jolla ei ole kumppania, päättää epätoivossaan hylätä vastasyntyneen tyttärensä. Päätös jää kalvamaan, joten hän tekee kaikkensa saadakseen vauvansa takaisin.

Taonga

Aotearoa/Uusi-Seelanti, 2018, 7’
Ohjaus: Lanita Ririnui (māori/Cook Island), Shaandiin Tome (diné), Trevor Solway (siksika)
Kieli: englanti, māori
Tekst. englanti

Nuori tyttö valmistautuu tärkeään Poi-esitykseensä, mutta joutuu sitten valitsemaan mennäkö esiintymään vai jäädäkö huolehtimaan sairaasta äidistään.

Moa Ma Le Pinko / Chicken and Bingo

Aotearoa/Uusi-Seelanti, 2018, 8’
Ohjaus: Amberley Jo Aumua (māori/ samoalainen), Courtney Montour (mohawk), Jesse Littlebird (laguna/Kewa Pueblos)
Kieli: englanti

Kaksi tuntematonta tapaa hautausmaalla. Heidän elämästään löytyy yllättävä yhtymäkohta, kun he käyvät läpi läheistensä kuolemaa ja kertovat toisilleen kanoista ja bingosta.

Te Kaitiaki / The Guardian

Aotearoa/Uusi-Seelanti, 2018, 12’
Ohjaus: Razelle Benally (oglala lakota, navajo), Isaac Te Reina (ngāti raukawa ki te tonga, ngāti kapumanawawhiti), Asia Youngman (cree, irokeesi, carrier, métis)
Kieli: englanti

Kärsimätön liikemies jää jumiin Uuden-Seelannin maaseudulle autoon tulleen vian vuoksi. Yrittäessään päästä takaisin kaupunkiin hän tapaa nuoren ympäristöaktivistin, jonka erikoiseen avuntarjoukseen hänen on tartuttava.

Matej / Matěj

Tšekki 2018, 7’
Ohjaus/Käsikirjoitus: Julian Karehana (māori)
Kieli: tšekki
Tekst. englanti

Maailmanensi-ilta

14-vuotias Matej haluaa selvitä koulutenteistä päästäkseen töihin ja auttamaan yksinhuoltajaäitiään. Opettaja tarjoutuu antamaan hänelle lisäopetusta kotonaan, mutta käyttää pojan haavoittuvuutta hyväkseen, eikä pojan elämä enää koskaan ole samanlainen.

The Gravedigger of Kapu

Aotearoa/Uusi-Seelanti, 2018, 16’
Ohjaus: Libby Hakaraia (ngāti raukawa, ngāti kapumanawawhiti)
Kieli: englanti

Maoriyhteisön viimeinen haudankai- vaja ei tahdo löytää itselleen seuraajaa. Viimein hän tapaa hyvältä vaikuttavan ehdokkaan, jolle siirtää taitonsa ja tietämyksensä. Nuorukaisen on kuitenkin noustava sekä fyysisesti että henkisesti ja tunne-elämältään haudankaivajan tehtävien tasalle.

Print Friendly, PDF & Email