Historia

Festivaalin historia

Skábmagovat, eli Kaamoksen kuvia, on maailman pohjoisin alkuperäiskansojen elokuvafestivaali. Vuosittain, tammikuun lopussa se järjestetään Inarissa, 320 kilometriä napapiiriltä pohjoiseen. Festivaali on saamelaisen elokuvan pääfoorumi ja alkuperäiskansojen vuotuinen kohtauspaikka. Se tekee näkyväksi alkuperäiskansojen maailmaa ja tarinaperinnettä, mitä valtamedia harvemmin välittää.

Skábmagovien tavoitteena on vahvistaa alkuperäiskansojen yhteistyötä, yhteenkuuluvuutta ja vuoropuhelua. Elokuva on paras mahdollinen tapa jakaa informaatiota, tunteita, maailmankuvaa, asenteita, haasteita ja ajankuvaa kulttuurista.

Pieni, alle tuhannen asukkaan Inari luo kodikkaan taustan kansainväliselle tapahtumalle. Kylässä ja sen lähialueilla puhutaan neljää kieltä, joiden mukaan myös kylän nimi vaihtelee: inarinsaameksi Aanaar, koltansaameksi Aanar, pohjoissaameksi Anár ja suomeksi Inari. Norjaan ja Venäjälle on matkaa sata kilometriä.

Saamelaiskulttuurin keskeiset toimijat sijaitsevat kilometrin säteellä festivaalipaikalta: saamelaiskäräjät, saamelaismuseo, saamelaiskulttuurikeskus, saamelaisradio, saamelaisten käsityökeskus, saamelaisalueen koulutuskeskus, Skábma-elokuvakeskus, saamelaismusiikkikeskus, saamelaisarkisto, saamelaiskirjasto, sekä useita muita saamelaisyhdistyksiä ja -organisaatioita.

Skábmagovat on saanut Lapin läänin taidepalkinnon vuonna 2007, taiteen valtionpalkinnon 2012 ja Pohjolan Osuuspankin Helmi-palkinnon 2018.

Festivaalin suojelijoina ovat toimineet mm. Tasavallan presidenttien puolisot, tohtori Pentti Arajärvi ja rouva Jenni Haukio.

Tervehdykset