Tervehdykset

Hyvät elokuvan ystävät

Tervetuloa Skábmagovat-festivaalille! Iloitsemme, että voimme kahden vuoden etätapahtuman jälkeen taas järjestää Skábmagovat-festivaalin perinteisesti täällä Inarissa. Toisaalta viime vuosina oli ilahduttavaa myös huomata, että online-festivaalia seurattiin yli 40 maassa! Koronapandemia onkin kenties myös vahvistanut uskoa siihen, että hybriditapahtumille on kysyntää, ja että ne voivat täysin uudella tavalla lisätä alkuperäiskansojen elokuvien saavutettavuutta ympäri maailmaa. Tänä vuonna tapahtuma järjestetäänkin hybridimuotoisena: sekä Inarissa että netin välityksellä.
Saamelaiskäräjien alkuperäiskansojen elokuvakeskus Skábma on yksi tapahtuman järjestäjistä, minkä lisäksi myös lastenkulttuurikeskuksemme Mánnu ja nuorisoneuvostomme ovat olleet aktiivisesti mukana lasten ja nuorten ohjelman suunnittelussa ja toteuttamisessa. Lisäksi mukana on lukuisia muita yhteistyökumppaneita: voikin todeta, että Skábmagovat on vuodesta toiseen hieno esimerkki paikallisen yhteistyön voimasta.
Tämän vuoden teemana ovat Vahvat naiset, eikä ihme: onhan esimerkiksi saamelaistenkin keskuudesta noussut lukuisia vahvoja naisia sekä politiikan että taiteiden saralla keskiöön. Toisaalta vahvuus ei aina vaadi aktivismia tai asettumista valokeilaan: esimerkiksi alkuperäiskansojen kielten ja kulttuurien voimistumisen takana on usein myös paljon monien vahvojen naisten työtä. Saamelaisyhteisössä on aina ollut ihan kaikenlaisilla saamelaisnaisilla vahva rooli.
Vahvojen naisten lisäksi tänä vuonna on esillä alkuperäiskansojen elokuva-alan valoisa tulevaisuus. Ohjelmistoa tutkiessa usko siihen ei varmasti jääkään epäilykseksi kenellekään. Antoisia elokuvahetkiä!

Tuomas Aslak Juuso
Saamelaiskäräjien puheenjohtaja

Tervehdykset