Tervehdykset

Paluu valkokankaiden ääreen

Lumiteatteri kutsuu jälleen! Pandemian hiljentämät valkokankaat heräävät eloon, kun EU:n ainoa ja maailman pohjoisin alkuperäiskansojen pyörittämä elokuvafestivaali järjestetään 25. kerran. Luvassa on yli 50 hienoa elokuvaa, joista osa on nähtävissä myös verkossa.

Alusta alkaen Skábmagovat on ollut sillanrakentaja muihin alkuperäiskansoihin. Elokuva on oiva työkalu, jolla voidaan muuttaa ihmisten käsityksiä alkuperäiskansoista, mutta myös kansojen käsityksiä itsestään. Joka vuosi elokuvaperheeseen liittyy uusia kieliä ja kansoja. Tämän vuoden elokuvissa puhutaan valtakielten lisäksi mm. aimaraa, nakodaa, ojibwea ja korébajüa.

Merkkivuoden teemana ovat vahvat naiset, niin ohjaajina kuin päähenkilöinä. Ohjelmiston pitkistä elokuvista selkeä enemmistö on naisten ohjaamia, mikä on jo pitkään ollut tyypillistä mm. saamelaiselle elokuvalle. Elle-Máijá Tailfeathers, Danis Goulet ja Darlene Naponse Kanadasta, Suvi West ja Liselotte Wajstedt Saamenmaalta ja Leah Purcell Australiasta ovat hienoja esimerkkejä siitä valiojoukosta, joita Skábmagovat tänä vuonna nostaa esiin – lyhytfilmien tekijöitä (ja miehiä) unohtamatta. Ohjelmistossa pohditaan myös niitä traumaattisia kokemuksia, joiden purkamiseksi totuus- ja sovintokomiteoita on luotu jo monessa maassa Pohjoismaista Australiaan.

On jälleen aika kiittää festivaalin tukijoita ja vapaaehtoisia tämän talvisen taian toteuttamisesta ja toivottaa vieraat lämpimästi tervetulleiksi Inariin!

Jorma Lehtola

taiteellinen johtaja

Tervehdykset