Uutiset

Skábmagoville vieraita Kanadasta ja Aotearoasta

Alkuperäiskansojen vahvat naiset ovat Inarissa ensi viikolla käynnistyvän 25. Skábmagovat-festivaalin pääteemana. Myös ajankohtainen totuus- ja sovintokomissiotyö on näkyvästi esillä ohjelmistossa.

Festivaalin kaukaisin vieras tulee Aotearoasta (Uudesta-Seelannista). Fidžiläinen elokuva- ja teatteriohjaaja Nina Nawalowalo tuo Inariin dokumenttinsa A Boy Called Piano. Se kuvaa lapsena Uuteen-Seelantiin muuttaneen samoalaismiehen karua tilitystä selviytymisestään järjestelmän rattaissa.

Totuus- ja sovintokomissiotyöhön liittyy viisi muutakin dokumenttia: Suvi Westin Eatnameamet – Hiljainen taistelumme ja sitä täydentävä Sámi AssimiNation, Ritva Torikan Out of the Dark into the Light – Seavdnjadasas čuvgii, ohjaajalegenda Alanis Obomsawinin Honour to Murray Sinclair sekä Ørjan Marakatt Bertelsenin Eallin.

Kanadasta vieraaksi tulee ohjaaja ja yhteisöaktivisti Darlene Naponse, jonka elokuva Stellar kuvaa kahden ihmisen kohtaamista tuhoisan meteoriitin törmättyä maahan. Elokuvan pääosassa on blackfoot/saamelainen Elle-Máijá Tailfeathers, joka tähdittää myös Danis Goulet’n palkittua scifi-elokuvaa Nightraiders. Tailfeathers on lisäksi ohjannut lauantaina nähtävän, Kanadan vakavaa opioidikriisiä valottavan dokumentin Kimmapiyiipitssini: The Meaning of Empathy.

Saamelaisohjaajista paikalle saapuvat Suvi Westin ja Ritva Torikan lisäksi mm. Liselotte Wajstedt ja Sunna Nousuniemi, joiden elokuvat käsittelevät seksuaalista väkivaltaa saamelaisyhteisöissä.

Anstein Mikkelsen ja Harry Johansen ovat esittelemässä kolttakulttuurista kertovaa dokumenttiaan Šaamšiǩ – Mattarahkku gahppir, joka palkittiin viime syksynä Toronton imagineNATIVE-festivaalilla. Ritva Torikan tuore dokumentti Paavvâl Taannâl Tiina rocksä’mmlaž kertoo kolttasaamelaisesta monivaikuttajasta Tiina Sanila-Aikiosta.
Ørjan Marakatt Bertelsenin Eallin puolestaan on lämmin ja maanläheinen muotokuva ylpeästä, 90-vuotiaasta saamelaisnaisesta ja kaipauksesta, jota hän tuntee menettämästään kulttuurista ja luonnonyhteydestä. Elokuva kertoo, miten yhteiskunta ajaa perinteisten saamelaisoikeuksien yli ja miten totuus- ja sovintokomissio pyrkii nostamaan epäoikeudenmukaisuudet esiin.

Vahvaa naisenergiaa tarjoavat myös aboriginaaliohjaaja Leah Purcell palkitulla fiktiollaan Drover’s Wife: The Legend of Molly Johnson ja Shannon Kringin seurantadokumentti Vesi on elämä – Standing Rockin naiset. Jälkimmäinen elokuva öljyputkea vastustavista lakotanaisista on osittain suomalaistuotantoa. Hyvin naisvaltainen on myös Tyynenmeren alueen ohjaajakollektiivi, joka tekee huikean aikamatkan yhteisteoksessaan We Are Still Here.

Lumiteatterissa nähdään mm. Venetsian viimesyksyisen biennalen tuliaisina sekä Marja Helanderin Áfruvvá että Hans Pieskin ja Arttu Niemisen Muohtačalmmit. Erikoisnäytöksissä on tarjolla myös arktista kauhua, kuten Inga Elin Marakattin Unborn Biru, joka nähdään näinä päivinä myös Sundance-festivaalin ohjelmassa Yhdysvalloissa.

Alkuperäiskansojen elokuvafestivaali Skábmagovat järjestetään 25. kerran Inarissa 26.–29. tammikuuta 2023 ja onlinessa 29.1.-6.2.2023.
Tapahtuman järjestää Saamelaistaiteen tukiyhdistys ry. yhteistyössä Saamelaiskäräjien, Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidan, Saamelaisalueen koulutuskeskuksen, Yle Sápmin ja Kansainvälisen saamelaisen elokuvainstituutin (ISFI) kanssa.

Skabmagovat juliste
Skábmagovat 2023 -juliste, Janika Sieppi

Lisätietoja:

festivaalijohtaja Aleksi Ahlakorpi, 040 1911 621

taiteellinen johtaja Jorma Lehtola, 050 4144 349