Elokuva-arkisto Kuvagalleriat Ohjaajat
Oheisohjelma
Ilmainen

Deatnu – Will the rights of the Sami people be realized? 

Edellisten festivaalien ohjelmistoa


Keskustelutilaisuus Tenon kalastuksen tärkeydestä ja oikeuksista saamelaisten näkökulmasta. Järjestäjät: Govas, Alva ja Uksi Productions. Tapahtuma on englanninkielinen.

Tausta: Historiallisesti Tenonlaakson saamelaisyhteisöt harjoittivat perinteisiä kalastusperinteitään Deatnujoella ja sen sivujoilla. Kalastus, erityisesti lohikalastus, on ollut olennainen osa saamelaiskulttuuria vuosisatojen ajan. Kuitenkin Norjan ja Suomen valtiot ovat asettaneet yhä tiukempia rajoituksia perinteiselle kalastukselle, ja viimeisen kahden vuoden aikana on päätetty kokonaan kieltää kalastus joissa.

Tapahtumasta: Tilaisuus käsittelee aihetta useista eri näkökulmista. Lakimies ja entinen Permanent Forumin puheenjohtaja Anne Nuorgam esittelee, miten strategista oikeudenkäyntiä voidaan käyttää työkaluna alkuperäiskansojen oikeuksien puolustamiseksi. Anni Koivisto, viime kauden varapuheenjohtaja Suomen Saamelaiskäräjillä, selittää, miten korkeimman oikeuden päätökset kalastusoikeuksista voivat vaikuttaa laajemmin saamelaisten oikeuksien toteutumiseen Suomessa. Sandra Márjá Vest, Norjan Saamelaiskäräjien poliittinen neuvonantaja, esittelee Norjan saamelaiskäräjien kannan Tenon kalastukseen, ja tohtori, Uvja – saamelaisten psykososiaalisen tuen yksikön johtaja Heidi Eriksen kertoo, miten Tenon kalastusrajoitukset ovat vaikuttaneet ihmisten hyvinvointiin ja mielenterveyteen Tenonlaaksossa. Esitysten jälkeen on avoin paneelikeskustelu. Tilaisuutta moderoi Saamelaisneuvoston puheenjohtaja Aslat Holmberg.

Ohjelma:

Moderaattori: Aslat Holmberg

16.00 Tervetuloa Alvan, Govaksen ja Uksin toimesta
16.05 Ánne Nuorgam – Strateginen oikeudenkäynti Veahčak-casessa
16.15 Ánne Koivisto – Korkeimman oikeuden päätöksen merkitys Suomessa
16.25 Sandra Márjá Vest – Tenon kalastus Norjassa
16.35 Heidi Eriksen – Tenon kalastuskiellon vaikutus ihmisten hyvinvointiin ja mielenterveyteen
16.45 Avoin keskustelu paneelissa: Harry Johansen, Kati Eriksen, Ánne Nuorgam, Ánne Koivisto, Sandra Márjá Vest, Heidi Eriksen
17.25 Päätössanat

Yhteenveto:
Tenonlaakson saamelaisyhteisöt, tunnetut pitkistä kalastusperinteistään, ovat kohdanneet kasvavia rajoituksia Norjan ja Suomen taholta, mukaan lukien äskettäinen kolmen vuoden kalastuskielto. Tapahtuma tutkii tätä ongelmaa monesta näkökulmasta. Anne Nuorgam, lakimies ja entinen Permanent Forumin puheenjohtaja, keskustelee strategisen oikeudenkäynnin käytöstä alkuperäiskansaoikeuksien suojelemiseksi. Anni Koivisto, entinen Saamelaiskäräjien varapuheenjohtaja, käsittelee Suomen korkeimman oikeuden päätöksiä kalastusoikeuksista ja niiden laajempia vaikutuksia saamelaisyhteisölle. Sandra Márjá Vest Norjan Saamelaiskäräjiltä esittelee heidän kantansa Tenojoen kalastukseen, kun taas Heidi Eriksen, saamelaisten psykososiaalisen tuen yksikön johtaja, puhuu näiden kalastusrajoitusten vaikutuksista mielenterveyteen. Paneelin moderoi Saamelaisneuvoston Aslat Holmberg, ja siihen sisältyy avoin paneelikeskustelu.

Oheistapahtumat

Vieraat