Info

Festivaali

Ajatus Skábmagovat-festivaalista syntyi 1990-luvun lopulla, kun alettiin pohtia keinoja Inarin kirkonkylän hiljaisen keskitalven katkaisemiseksi kulttuurin keinoin.

Koska Inari on yksi Suomen puolen Saamenmaan tärkeistä kohtaamispaikoista, ajatus saamelaisesta elokuvafestivaalista oli luonteva. Samalla se laajeni alkuperäiskansojen festivaaliksi yleisemminkin. Olivathan saamelaiset Nils-Aslak Valkeapään johdolla jo 1970-luvulla keskeisiä toimijoita, kun maailman alkuperäiskansojen yhteistyötä alettiin kehittää.

Festivaalin ajankohdaksi määrittyi tammikuu, joka pohjoisessa merkitsee pimeän vuodenajan, kaamoksen, loppumista ja auringon palaamista. Skábmagovat on näin ollen myös valon (lumière) juhla.

Elokuvafestivaalin ohjelmiston lähtökohtana on, että elokuvan näkökulma edustaa alkuperäiskansoja. Poikkeuksen tähän tekee vain ajoittaiset arkistoesitykset, joilla haetaan historiallista perspektiiviä alkuperäiskansojen kuvaamiseen.

Skábmagovat ei ole pelkkä elokuvafestivaali, vaan siitä on tullut yksi Pohjois-Suomen kansainvälisimmistä ja monikulttuurisimmista talvitapahtumista.  Tapahtumalla on erityinen merkitys paikallisesti, että koko Pohjoiskalotin alueella. Jo yli 20-vuotiaalle festivaalille on ehtinyt kehittyä vakiintuneet suhteet kansainvälisiin elokuva-alan toimijoihin ja muihin festivaaliorganisaatioihin.

Skábmagovat järjestetään Inarissa 25.-28.1.2024 ja onlinessa 29.1.-6.2.2024

Tapahtuma­paikat

Festivaalin aikana elokuvataiteesta nautitaan kolmessa paikassa:
Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa, Saamelaismuseo Siidassa sekä Lumiteatterissa, joka rakennetaan kokonaan lumesta.

Sajos

Saamelaiskulttuurikeskus Sajos on Suomen saamelaisten parlamenttitalo sekä kulttuuri-, koulutus- ja osaamiskeskittymä. Se on saamelaisten itsehallinnon ja elävän, kehittyvän saamelaiskulttuurin symboli, jonka keskeisenä tarkoituksena on sekä vaalia perinteistä kulttuuria että kehittää ja uudistaa saamelaista yhteiskuntaelämää.

Sajoksen Dolla-salissa on 250 istumapaikkaa, minkä lisäksi festivaalin käytössä ovat parlamenttisali Solju sekä monitoimisali Dollagáddi.

Dolla | elokuvaesityksiä, konsertteja

Solju | elokuvaesityksiä, keskustelutilaisuuksia

Dollagáddi | Skábma-klubi

Talossa on info- ja lipunmyyntipiste, kahvila Čaiju sekä esteettömät WC-tilat.

Lisätietoa: www.sajos.fi

Siida

Saamelaismuseo ja luontokeskus Siida sijaitsee Sajoksen läheisyydessä. Yli 60 vuoden ajan sen näyttelyt ja tapahtumat ovat toimineet tiennäyttäjinä ikiaikaiseen ja elävään saamelaiskulttuuriin ja arktiseen luontoon.

Siidassa on 70-paikkainen auditorio, info- ja lipunmyyntipiste sekä kahvila-ravintola Sarrit.

Lisätietoa: www.siida.fi

LUMI­teatteri

Lumiteatteri on festivaalin tunnetuin ja rakastetuin tavaramerkki – täysin lumesta rakennettu yleensä noin 200-paikkainen ulkoilmateatteri.

Kuu, tähdet ja mahdolliset revontulet kuuluvat lipun hintaan. Parhaimmillaan lämpötila esityksissä on ollut -30˚C (-86˚F). Skábmagovat tarjoaa porontaljaeristeet lumi-istuinten päälle, mutta ainutlaatuiset olosuhteet on syytä huomioida pukeutumisessa.

Skábmagovat on kirjaimellisesti maailman viilein elokuvafestivaali.

Kulkuyhteydet

Lentäen

Lentokenttä on Ivalossa, 50 km päässä Inarista.

Ivalon lentoasema Finavia

Lentokenttäkuljetus Inariin on mahdollista varata etukäteen.

Lentokenttäbussi Ilmari Slant

Lentokenttätaksit

Lentokentältä voi myös siirtyä taksilla Ivaloon (10 km) ja jatkaa sieltä linja-autolla Inariin (40 km).

Ivalon Taksit Oy

Junalla

Rautatieasema on Rovaniemellä, josta on linja-autoyhteys Inariin (330 km).

VR aikataulut

Linja-autolla

Linja-autot kulkevat Rovaniemeltä ja Ivalosta Inariin kolme kertaa päivässä.

Matkahuollon bussiaikataulut

Majoitus

Inarin kylältä löytyy majoitus- ja ravintolapalveluita, kaksi ruokakauppaa, huoltoasema ja toki paljon muutakin. Inarin hotellit ovat festivaalin aikaan hyvin kysyttyjä, joten varaukset kannattaa tehdä riittävän ajoissa. Kannattaa myös huomioida, että julkinen liikenne on kunnan alueella rajallinen.

Hotelli Inari & Ravintola Aurora

Wilderness Hotel Juutua

Wilderness Hotel Inari

Nuorisokeskus ja luontomatkailukeskus, Vasatokka

Vapaaehtoiseksi

Haluatko auttaa onnistuneen festivaaliviikonlopun järjestelyissä ja saada uusia kokemuksia? Tule Skábmagoville vapaaehtoiseksi!

Tekijät

MEdia