Alkuperäiskansojen elokuvafestivaali Skábmagovat järjestettiin jälleen Inarissa 25.-28.1.2024. Paikan päällä järjestetyn festivaalin kävijämäärät lämmittivät järjestäjien mieliä, kun luvut kipuavat pikkuhiljaa takaisin kohti koronaa edeltävää aikaa. Skábmagovien tapahtumissa Inarissa kävi arviolta 3600 vierailijaa ja lisäksi verkossa järjestetty festivaali keräsi katsojakertoja 3800 kappaletta. Skábmagovat tavoitti kaiken kaikkiaan 7400 katsojaa – luku kertoo siitä, että alkuperäiskansojen elokuvataide sekä saamelaiskulttuuri kiinnostaa yleisöä merkittävällä tavalla ja nämä kulttuurit kasvavat vuosi vuodelta näkyvämmäksi.
Elokuvanäytöksiä oli yli 30, joista suosituimmat olivat perinteisesti saamenäytökset, joista Katja Gauriloffin Je’vida, Sara Margrethe Oskalin Eallogierdu/The Tundra Within Me sekä Lumiteatterissa esitetty Saamelaisia yössä -näytös keräsivät näytöspaikat täyteen katsojia. Lisäksi ohjelmistossa nähtiin Suvi Westin dokumentti Máhccan/Kotiinpaluu. West palkittiin näytöksen yhteydessä Skábmagovat-palkinnolla työstään saamelaiselokuvan ja -kulttuurin eteen. Nuorelta ja nousussa olevalta saamelaisohjaaja Sunna Nousuniemeltä nähtiin jopa kaksi lyhytelokuvaa festivaalin aikana. Hänen elokuvistaan etenkin ÁHKUIN keräsi paljon huomiota ja positiivista palautetta – lyhytelokuvaa kuvailtiin hyvän mielen elokuvaksi, joita on jo pitkään kaivattu alkuperäiskansojen raskaiden aiheiden rinnalle.
Vuoden 2024 festivaalilla nähtiin myös ennätysmäärä kansainvälisiä ohjaajavieraita ympäri maailmaa. Vieraita paikalla oli mm. Kanadasta, Sahan tasavallasta, Saamenmaalta ja Grönlannista. Festivaalin päävieraina nähtiin kanadalainen ohjaaja, kirjailija ja näyttelijä Gail Maurice sekä tuottajana ja näyttelijänä toimiva Mélanie Bray. Naiskaksikko oli vieraana elokuvansa Rosien myötä sekä Maurice esiintyy näyttelijänä festivaalilla nähdyssä raskaassa draamaelokuvassa Bones of Crows, joka kertoo Kanadan koululaitoksen julmasta historiasta alkuperäiskansojen lapsien kohtaloiden osalta.
Skábmagovilla järjestettiin myös lukuisia keskustelutilaisuuksia ja seminaareja, jotka käsittelivät alkuperäiskansojen kulttuureihin liittyviä kysymyksiä ja tilannekatsauksia. Suosituin keskustelutilaisuuksista oli Tenon lohitilannetta ja kalastusoikeuksia käsitellyt seminaari. Keskustelun pohjana toimi kaksi Tenojokeen linkittyvää elokuvaa; Kati Eriksenin ja Scott Thorntonin Ruoktojohka/Home River sekä ensi-iltansa Skábmagovilla saanut Harry Johansenin Luossamoraš/Salmon Sorrow.
Lisäksi festivaalilla jatkettiin vuosittain odotettua Skábmaklubba-festivaaliklubia, joka veti molempina iltoina talon täyteen tanssin- ja musiikinnälkäiset kävijät fiilistelemään saamelaisesiintyjien musiikkitarjontaa. Vuoden 2024 uutuutena pidettiin Skábmaklubba-etkot kokonaan lumesta rakennetussa Lumiteatterissa, jossa biittiä ja tunnelmaa piti yllä Norjan saamelainen DJ iDJa. Myrskyisä lumipyrykään ei hidastanut ihmisten tanssia, iloa ja hymyjä, kun discovalot loistivat kaamoksen yössä.
Skábmagovien 25-vuotisjuhlan kunniaksi festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Lehtola julkaisi Skábmagovat-festivaalin historiikin Saamelaismuseo Siidassa. Kirja kertoo ainutlaatuisen ja omaleimaisen festivaalin synnyn 90-luvulta tähän päivään.
Skábmagovien historiaa on nyt kirjoitettu kansiin 25-vuoden ajalta ja uutta kokemusta, tunnetta, elämyksiä ja kulttuurin juhlaa luodaan yhdessä jälleen ensi vuonna 23.-26.1.2025.
Festivaalin järjestää Saamelaistaiteen tukiyhdistys yhdessä Saamelaismuseo Siidan, Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen, Saamelaisalueen koulutuskeskus – SOGSAKK:n ja Alkuperäiskansojen elokuvakeskus – Skábman kanssa.